Vilken ledare vill du vara?

Vem vill jag vara som ledare? Vad vill jag uppnå? Och hur? 

Hur ofta reflekterar du kring dessa viktiga frågor?

 

Oavsett om du leder en hel organisation, ett team eller dig själv så börjar ledarskap alltid med dig själv. Vad är viktigt för dig i ditt ledarskap? Känner du att du är den ledare du vill vara?

 

Vi påverkas alltid av det sammanhang vi är i, av organisationen vi befinner oss i och människorna vi omger oss med. Av kulturen, värderingarna och den känsla det ger i grupper och samarbeten. Ibland så mycket att vi nästan glömmer bort oss själva och vår egen utgångspunkt i hur vi egentligen vill vara och agera.

 

Nu, när inget är som vanligt, har vi ett fint tillfälle att hämta hem oss själva lite. Att reflektera mera. Att gå tillbaka till grunden. Så, vem vill du vara som ledare – och är du fortfarande den ledare du vill vara?

 

Några frågor som kan hjälpa till för att skapa en tydlig bild:

 

  • Vem är jag som ledare?
  • Vilka är mina främsta styrkor, mina bästa egenskaper?
  • När är jag stolt över mig själv?
  • Hur vill jag uppfattas av min omgivning?
  • Vad vill jag att andra ska säga och tänka om mig?
  • Vad vill jag uppnå i mitt ledarskap?
  • Hur vill jag uppnå det?
  • Hur vill jag känna mig längs vägen mot detta mål?

När du har en tydlig bild av vem du vill vara som ledare, se till att påminna dig själv om den! Att landa in i den, kanske varje morgon? Som en intention eller ledstjärna för hur du vill möta både dig själv och andra. För på samma sätt som du påverkas av omgivningen så påverkar också du din omgivning. Vilken påverkan vill du ha idag? Vad är det du vill ge, till dig själv och till andra? Jag har satt en sådan intention för mig själv i stort sett varje morgon de senaste tio åren. Och det gör fortfarande skillnad – varje dag. Det gör skillnad för hur jag leder mig själv och hur jag möter andra, det gör skillnad för vilken påverkan jag har. Och det hjälper mig att varje dag vara lite mer just den ledare som jag vill vara.

 

Hur gör du för att stå stark i din egen kraft, för att vara den ledare du vill vara?